Fönstertyper

Det finns en mängd olika fönster att välja på. Både olika typer av glas och ramar. Här listar vi några utav de vanligaste modellerna. Samtliga går att ha med både två och tre glas.

PVC

PVC-fönster är ett mycket populärt fönster av flera olika anledningar. Dom ger mycket god isolering vilket gör att energiförbrukningen blir lägre. PVC är ett material som inte kan ruttna och är alltså mycket hållbart i det svenska klimatet med regn, snö och kyla. Det man kan behöva göra då och då är att torka av smuts från karmarna då och då. Nackdelen som finns är att det kan bli repor kan synas i karmen. Det är inget som skadar själva funktionen av fönstret men blir det t ex en rejäl spricka behöver man troligtvis byta ut hela fönstret eftersom det är svårt att laga bara ramen.

Aluminium

Aluminiumfönster håller länge, det blir relativt lätta fönster eftersom aluminium inte väger så mycket. Dom är precis som PCV fönstren lätta att underhålla och ger god isolering men ibland kan det vara så att de inte håller värmen så bra. Det beror på fönstrets s.k. U-värde, för att fönstret ska hålla värmen bra ska det ha ett lågt U-värde. Ett treglasfönster som är det mest energieffektiva fönster har ett U-värde på 1,3.

Träfönster

Träfönster är troligtvis den sortens fönster som kräver mest underhåll eftersom trä kan ruttna, behöver målas etc. Det är dock många som tycker att det är den vackraste typ av fönster och till vissa hus passar det troligtvis bäst. En del kombinerar ett träfönster med aluminium vilket resulterar i en produkt som blir både energisnåla och prisvärda.